Wedden dat je vorige maand de “Best Of”-lijsten niet kon vermijden toen het jaar ten einde liep. Zowel professionele critici, influencers als amateurbloggers doen er graag aan mee en geven hun goedkeuring aan een breed scala aan items, zoals boeken, films, sporthoogtepunten, cadeaus voor moeilijk te plezieren tante Edna, seksspeeltjes (misschien Tante Edna zou er wel eentje willen?!) en zo ongeveer alles daartussenin. Woorden zijn geen uitzondering.
De woordenboek-/thesaurusexperts van Merriam-Webster noemden ‘authentiek’ als hun Woord van het Jaar voor 2023. MW geeft op hun website toe dat “hoewel duidelijk een wenselijke kwaliteit,authentiekis moeilijk te definiëren en onderwerp van discussie…’
Dit zette mij aan het denken. In mijn werk hoor ik vaak het woord ‘authentiek’ gebruiken in gesprekken over online daten. Dus ging ik de straat op op zoek naar antwoorden (oké, ik heb wat mensen een sms gestuurd) en hier zijn enkele hoogtepunten uit onze gesprekken:
- “Als ik aan het woord ‘authenticiteit’ denk, denk ik aan mensen die dating-apps gebruiken alsof ze niet zoveel mogelijk mensen proberen aan te spreken, wat betekent dat de manier waarop ze vragen of afbeeldingen beantwoorden die ze kiezen uniek aanvoelt en de indruk dat ze dachten dat ze er schattig of grappig uitzagen. Niet dat ze er stereotiep het beste uitzien.”
- “Authenticiteit op datingapps heeft vooral te maken met veiligheid – zoals: ziet dit profiel er authentiek uit en ziet deze persoon er echt/normaal uit? Maar ik swipe/af en toe een bericht met mensen, hoewel ik niet van plan ben het daadwerkelijk te zien, wat absoluut niet authentiek van mij is … ”
- “Sommige mensen hebben de behoefte om een hele dag of langer te wachten voordat ze op een sms reageren om niet te gretig over te komen en willen om dezelfde reden niet de eerste persoon zijn die sms’t. Het is meestal ook vrij eenvoudig om te zien of iemand deze ‘normen’ volgt. Ik vind het authentiek en het komt goed over als iemand tegen me praat wanneer hij of zij dat wil, omdat hij dat wil!”
- “Het eerste dat in me opkomt als ik aan authenticiteit denk, is gevoel voor humor. Ik merk dat ik meer geneigd ben om over de profielen van mensen te swipen die grappen en geestige opmerkingen bevatten als snelle antwoorden of in hun biografie. Als iemands profiel helemaal geen persoonlijkheid laat zien, komt het over alsof hij of zij het perfecte beeld van zichzelf probeert op te bouwen als persoon, wat niet echt is.”
- “Ik ben eerder geneigd om naar iemand te swipen als hij foto’s/prompts plaatst die representatief voor hem of haar lijken. Ik vind iemand ook authentieker als hij/zij zijn/haar politieke overtuiging/religie opsomt, want dat zijn dingen die belangrijk voor me zijn, zodat ik kan zien of we vergelijkbare waarden hebben. Ten slotte: als hun foto’s eruit zien alsof ze van meer dan vijf jaar geleden zijn (je kunt dus zien dat het een foto van een voetbalwedstrijd op de middelbare school is), zal ik niet swipen omdat ik weet dat het geen nauwkeurige weergave is van wie ze nu zijn.
Op basis van mijn kleine voorbeeld is ‘authentiek’ absoluut een moeilijk woord om vast te pinnen. Het lijkt erop dat de meeste mensen prioriteit geven aan de kwaliteit (volgens hun eigen unieke definitie) van een potentiële partner. Wat betekent het voor jou? Vind je dat authenticiteit bestaat op dating-apps? Vind jij authentiek zijn belangrijk?